De Prestatiekwekerij
  • Home
  • Sportpsychologie
    • Wat is sportpsychologie?
    • Mentale training
    • VSPN
  • Publicaties
    • Publicaties-nieuws
    • Blog
  • Over Susannah
  • Contact

Lees meer!

Ik schrijf graag over presteren, topsport en mijn eigen ervaringen met uitdagingen. Hieronder kun je dit lezen in mijn blogs. De categorieën met een sport als titel vertellen over mijn ervaringen met deze sporten, en je vindt tips om hierin te trainen - gebaseerd op hoe ik het heb ervaren.
In "Persoonlijk" lees je over mij en mijn ontwikkeling.
In "Topsporters" schrijf ik over wat je kunt leren van mensen die uitzonderlijk zijn in hun sport.
In "Training" zijn blogs te vinden waarin je tips voor jouw mentale training kunt vinden (niet sportspecifiek)
In "Sportpsychologie" geef ik tips, uitleg en ervaringen met sportpsychologie en interventies
In "Verdieping" geef ik meer achtergrondinformatie over psychologie, ons brein, beweging en leren. 

The Olympics!

8/1/2016

0 Comments

 
Wat mooi, de Olympische Spelen! Ik kan het niet laten hier een blog over te schrijven. Voor mij zijn de Spelen een feest van prestatie, een viering van topsport in de wereld. Hoe bijzonder is het dat je van zo veel sporten de besten uit de wereld allemaal bij elkaar hebt voor het grootste sportevenement op aarde? Hier wat er te zien is en waar je van kan leren deze spelen.
Ik kan intens genieten van het kijken naar deze topsporters. En het maakt niet uit welke sport ze doen, in elke discipline zie ik de ongelofelijke toewijding en inspanning die nodig is om het goed te doen. Dat vind ik een van de leuke dingen van sportpsycholoog zijn – je leert kijken naar sportprestaties en ziet de uitdaging erin, je leert elke sport hierdoor te waarderen. Ik wil proberen met deze blog jou te helpen ook een beetje anders te kijken naar sport, zodat je misschien net zoals ik van elke sport kan gaan genieten.
 
Reactiesnelheid: Tafeltennis. Een sport dat vooral door aziaten wordt gedomineerd, is ongelofelijk snel. De tafeltennisser moet een waanzinnige reactiesnelheid hebben om goed te kunnen presteren en goed kunnen concentreren maakt dit mogelijk. Wat ik boeiend vind is hoe de spelers in hun focus komen en dat kun je heel goed zien wanneer ze gaan opgooien. Ze richten hun volledige aandacht op de bal en wachten tot ze alle andere signalen geblokkeerd hebben. Dan gooien ze op en begint het spel. Je zo sterk kunnen concentreren vergt veel oefening. Als het de speler niet lukt alle andere dingen buiten te sluiten zal hij te laat zijn om te reageren en ligt hij eruit. Zo simpel is het.
 
Het lichaam de taak laten uitvoeren: Turnen. Natuurlijk neem ik Sanne Wevers als voorbeeld hier. Wat een geweldige prestatie leverde zij op de balk deze week! Een van de grote uitdagingen in deze sport is om op het moment dat het moet, gewoon je lichaam het werk te laten doen. Turnsters oefenen zich een slag in de rondte om hun lichaam, hun spieren, de beweging aan te leren. Bewegingen gaan namelijk het beste en het meest vloeiend op de automatische piloot - wanneer de turnster er niet meer bij na hoeft te denken. Op de wedstrijd is het zaak het zelfvertrouwen te hebben dat je lichaam gaat doen wat het moet doen. Maar al te vaak gaat een turnster toch nadenken en een beweging willen controleren, en dan gaat het mis. Wevers deed haar oefening in een flow en het zelfvertrouwen spatte van haar af. Prachtig om te zien. 
 
Samenspel en communicatie in hockey. De hockeydames doen het ook geweldig op de spelen. Gisteren versloegen ze Argentinië en stomen door naar de halve finales. In hockey heeft de spelverdeelster het overzicht over het team op het veld. Hoewel alle speelsters met elkaar communiceren tijdens het spel heeft zij de speciale rol om het overzicht te houden en aanwijzingen te geven zodat iedereen het veld maximaal kan verdedigen. De andere speelsters moeten op hun beurt aanwijzingen van de spelverdeelster en van elkaar combineren met waar de bal is. Iedereen moet in fracties van een seconde keuzes maken om te reageren op de tegenstander. Hoe beter de speelsters elkaar kennen, en hoe meer ze elkaar vertrouwen, hoe succesvoller het team.  
 
Omgaan met een underdogpositie in volleybal. Hoewel de volleybaldames het nu echt geweldig doen (ze versloegen Zuid-Korea in de kwartfinales) hadden ze een pittige partij tegen de Amerikanen in de voorrondes. Het team uit de verenigde staten was favoriet en hier hadden de Nederlanders het mee te doen. Zo’n zogenaamde underdogpositie is een extra stressfactor voor sporters. Als je het toelaat zelf te geloven dat het andere team beter is en waarschijnlijk zal winnen, gaat dat ten koste van je inzet en je focus. Dit hebben de Volleybalsters uit eigen land niet laten gebeuren. Hoewel het een moeilijke wedstrijd was, hebben ze zich kunnen focussen op hun taak: volleyballen. Ze lieten zich (niet zichtbaar) afleiden door de positie van de wereldploeg die tegenover hen stonden.
 
Goed je techniek blijven uitvoeren wanneer de pijn ondragelijk wordt: roeien. Mijn favoriete prestatie tot nu toe is die van de Nederlandse lichte dames dubbel twee (roeien). Ze wonnen na een schitterende twee-kilometerwedstrijd goud. Omdat ik zelf uit het roeien kom weet ik hoeveel pijn een roeier lijdt aan het einde van zo’n finale. Het melkzuur spat uit je spieren. Eigenlijk voel je die al op een kwart van de race. De grote uitdaging in deze duursport is om de techniek die nodig is om de boot snel door het water te krijgen, te blijven uitvoeren wanneer je heel veel pijn hebt en uitgeput bent. Als je toegeeft aan de drang om het jezelf wat comfortabeler te maken, lig je eruit. Maaike Head en Ilse Paulis lieten zelfs in de laatste meters, ook toen hun tegenstanders dichterbij kwamen en de spanning steeg, prachtig beheerst roeien zien. Fantastisch!
 
Dus als je deze dagen nog wat tijd over hebt, zoek wat Olympische wedstrijden op en laat je inspireren. Het zijn beelden waar je de rest van het jaar op kan teren in je trainingen.

Deze blog is oorspronkelijk geschreven in opdracht van eatrunlove.nl
0 Comments



Leave a Reply.

    Categorieën

    All
    Hardlopen
    Persoonlijk
    Sport Psychology
    Topsporters
    Training
    Verdieping
    Zwemmen

    Picture

    Archives

    July 2018
    June 2018
    May 2018
    April 2018
    March 2018
    January 2018
    December 2017
    October 2017
    September 2017
    June 2017
    April 2017
    March 2017
    February 2017
    November 2016
    September 2016
    August 2016
    July 2016
    May 2016
    April 2016
    January 2016
    November 2015
    October 2015
    September 2015
    June 2015

    RSS Feed

Proudly powered by Weebly
  • Home
  • Sportpsychologie
    • Wat is sportpsychologie?
    • Mentale training
    • VSPN
  • Publicaties
    • Publicaties-nieuws
    • Blog
  • Over Susannah
  • Contact