De Prestatiekwekerij
  • Home
  • Sportpsychologie
    • Wat is sportpsychologie?
    • Mentale training
    • VSPN
  • Publicaties
    • Publicaties-nieuws
    • Blog
  • Over Susannah
  • Contact

Lees meer!

Ik schrijf graag over presteren, topsport en mijn eigen ervaringen met uitdagingen. Hieronder kun je dit lezen in mijn blogs. De categorieën met een sport als titel vertellen over mijn ervaringen met deze sporten, en je vindt tips om hierin te trainen - gebaseerd op hoe ik het heb ervaren.
In "Persoonlijk" lees je over mij en mijn ontwikkeling.
In "Topsporters" schrijf ik over wat je kunt leren van mensen die uitzonderlijk zijn in hun sport.
In "Training" zijn blogs te vinden waarin je tips voor jouw mentale training kunt vinden (niet sportspecifiek)
In "Sportpsychologie" geef ik tips, uitleg en ervaringen met sportpsychologie en interventies
In "Verdieping" geef ik meer achtergrondinformatie over psychologie, ons brein, beweging en leren. 

Goed leren door lekker af te kijken

3/5/2017

0 Comments

 
Hardlopen is niet de enige sport die ik doe. Ik vind het fijn om verschillende dingen te doen, anders ga ik me vervelen. Een van de andere sporten die ik sinds september doe is zwemmen, en ik ben hiermee begonnen omdat ik – ra ra – een hardloopblessure had opgelopen. Ik mocht een tijd niet meer hardlopen. ​
Toevallig was een vriendin van mij ook geblesseerd dus we besloten ons een keer per week in het zwembad te wagen. Een aantal weken later was mijn blessure nagenoeg weg, mijn zwembuddy was ook hersteld en kwam niet meer, maar ik had de smaak te pakken.
                  Inmiddels heb ik de borstcrawl goed onder de knie dus zocht ik naar de volgende uitdaging in het water, en die werd het keerpunt, in het Engels de flip turn. Dit is best een uitdaging omdat je met een halve koprol ondersteboven draait in het water en precies moet uitkomen bij de muur om je weer af te zetten, waarna je met een schroefdraai naar het wateroppervlak moet zwemmen voor het volgende baantje. Het kan bij elk van deze stappen misgaan en dat zorgt niet alleen voor heel veel water in je neus maar kan ook een beetje gevaarlijk zijn.
 
Hoe wij leren
                  Voordat ik naar slagtraining ging, wilde ik eerst kijken hoe ver ik zelf kwam door gebruik te maken van kennis uit de wetenschap over hoe mensen leren. Mensen, en vele andere zoogdieren, zijn actieve leerlingen. Dat wil zeggen dat we ons zo gedragen dat we veel leren van onze omgeving. De drie belangrijkste manieren waarop we dit doen is door te spelen, te onderzoeken en te observeren1. Ik begon maar met te observeren.
                  Ik had al een paar keer onder water gekeken naar hoe de snelle zwemmers hun flip turns maakten, maar ik besloot dat ik op youtube veel beter beeld zou vinden. Ik bekeek verschillende video’s waarin het keerpunt wordt voorgedaan en in stappen wordt uitgelegd. Het is handig om verschillende video’s te kijken. Ik merk dat je beter inzicht krijgt door naar verschillende uitleggen te luisteren. Tijdens het kijken beeldde ik me in hoe het zou voelen om de beweging te maken. Dit heet imagery, of verbeelding. Het hielp dat de video’s ook waarschuwden voor waar het mis kan gaan met ademen of water in je neus, en waar je op moet letten als je het oefent in het water.
                  Waarom werkt dit zo goed? Een goede voorbereiding met observeren en imagery prikkelt het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor beweging. Je bent dus eigenlijk al aan het trainen voordat je je sportkleren aan hebt.
 
Mijn eerste flip turn training
                  Daarna was het een kwestie van spelen en onderzoeken in het zwembad. Ik koos een rustige middag uit zodat ik anderen niet in de weg zou zitten. Ik probeerde eerst wat tussenstappen uit zoals in de video’s uitgelegd: eerst een koprol maken in het water. Dan een rol maken terwijl je al vaart hebt, etc. Voor de stappen die ik volgde kun je de videolink hieronder gebruiken2. Na maar een stuk of 10 pogingen had ik een behoorlijke flip turn te pakken, waar zelfs de badmeester – die stiekem in de gaten hield of ik mezelf niet verdronk – van opkeek. Ik had het veel sneller onder de knie dan hij had verwacht. Nu kan ik weer mijn PR aanvallen met een verbeterd keerpunt!
 
 
Mijn drie tips om snel te leren
Uit deze ervaring volgen mijn drie top tips om snel een nieuwe techniek te leren:
  1. kijk goed af bij mensen die het al goed kunnen, het liefst op een video waarin de techniek goed wordt uitgelegd
  2. visualiseer hoe de techniek gaat voelen. Je kunt zelfs even ‘droog’ oefenen door je armen of benen een beetje mee te bewegen.
  3. Wanneer je echt gaat oefenen, bouw de beweging op door eerst een versimpelde versie uit te voeren en die uit te breiden. Dit is vooral belangrijk als de techniek ingewikkeld is (zoals een flip turn).
 
 
 
Referenties
  1. P. Gray (2007) Basic processes of learning. In: P. Gray (Ed.) Psychology. (p. 91- 132). New York, NY, Worth Publishers.
  2. https://www.youtube.com/watch?v=HrHg7dUBI5A
0 Comments



Leave a Reply.

    Categorieën

    All
    Hardlopen
    Persoonlijk
    Sport Psychology
    Topsporters
    Training
    Verdieping
    Zwemmen

    Picture

    Archives

    July 2018
    June 2018
    May 2018
    April 2018
    March 2018
    January 2018
    December 2017
    October 2017
    September 2017
    June 2017
    April 2017
    March 2017
    February 2017
    November 2016
    September 2016
    August 2016
    July 2016
    May 2016
    April 2016
    January 2016
    November 2015
    October 2015
    September 2015
    June 2015

    RSS Feed

Proudly powered by Weebly
  • Home
  • Sportpsychologie
    • Wat is sportpsychologie?
    • Mentale training
    • VSPN
  • Publicaties
    • Publicaties-nieuws
    • Blog
  • Over Susannah
  • Contact