De Prestatiekwekerij
  • Home
  • Sportpsychologie
    • Wat is sportpsychologie?
    • Mentale training
    • VSPN
  • Publicaties
    • Publicaties-nieuws
    • Blog
  • Over Susannah
  • Contact

Lees meer!

Ik schrijf graag over presteren, topsport en mijn eigen ervaringen met uitdagingen. Hieronder kun je dit lezen in mijn blogs. De categorieën met een sport als titel vertellen over mijn ervaringen met deze sporten, en je vindt tips om hierin te trainen - gebaseerd op hoe ik het heb ervaren.
In "Persoonlijk" lees je over mij en mijn ontwikkeling.
In "Topsporters" schrijf ik over wat je kunt leren van mensen die uitzonderlijk zijn in hun sport.
In "Training" zijn blogs te vinden waarin je tips voor jouw mentale training kunt vinden (niet sportspecifiek)
In "Sportpsychologie" geef ik tips, uitleg en ervaringen met sportpsychologie en interventies
In "Verdieping" geef ik meer achtergrondinformatie over psychologie, ons brein, beweging en leren. 

Doelen halen: bewust zijn van de keuze die je hebt

1/21/2018

0 Comments

 
Hoe moet ik eigenlijk een doel behalen? Het maken van keuzes is hierbij de belangrijkste factor. Wees je ervan bewust hoe vaak je een keuze hebt om A of B te doen. In deze blog werk ik uit hoe je bewuster kunt zijn van je keuzes en keuzes gebruikt om je doel te behalen. ​
De keuze maken
Wat wil jij bereiken in 2018? Nu, bijna een maand na de traditionele nieuwjaarsvoornemens, ben ik benieuwd wat jij uit dit jaar wil halen. En heb je nagedacht over hoe je die gaat behalen? Want: a goal without a plan is just a wish. In deze blog nodig ik je uit actief mee te doen dus pak een pen en papier en schrijf mee. Begin met een lijst te maken van wat je doelen zijn voor 2018.
 
Gedaan? Ik wil wedden dat als jij een lekker druk persoon bent, dat je wel vijf of zes dingen hebt staan voor dit jaar. Maar ho, wacht even, nu komt het. Dat is dus één doel per twee maanden. Misschien hangen sommige doelen samen en kun je twee vliegen in een klap slaan, maar dan nog. Je dagelijkse leven gaat ook gewoon door. Om mijn punt te maken vraag ik je de volgende oefening mee te doen.
 
Schrijf nu eens alle dingen op die je in het dagelijks leven doet. En ik bedoel alles, van werk, sport en sociale activiteiten tot reistijd, tijd voor jezelf en slapen. Schrijf achter elke activiteit op hoeveel uur je daaraan kwijt bent (een goede schatting is voldoende). Wanneer je denkt dat je lijst wel compleet is, teken je op een nieuw vel papier een cirkel. Dit is je taartdiagram, en die stelt een week van zeven dagen voor. Vul alle activiteiten in je taartdiagram in, en zorg ervoor dat elke taartpunt ongeveer overeen komt met het deel van je tijd dat je er werkelijk aan besteed. Blijft er nog wat van die taart over? Als dat al zo is, is het waarschijnlijk niet heel veel. Dit is de tijd die je hebt om te besteden aan het behalen van jou doelen voor dit jaar.
 
Even terug naar die lijst voornemens. Elk doel die je hebt kost tijd. Zonder er al te lang naar te kijken, zie je waarschijnlijk al dat niet alle vijf of zes (of meer!) voornemens haalbaar zijn. Nu is het zaak om bewust te kiezen.
 
Door alle informatie die op ons af wordt gevuurd tegenwoordig via sociale media, het internet en televisie, worden we voortdurend blootgesteld aan alle mogelijkheden die er voor ons zijn. Er zijn tal van eigenschappen die we in onszelf kunnen ontwikkelen, eindeloos veel uitdagingen in sport om uit te kiezen en iedereen die je kent heeft wel iets waar jij wat van zou kunnen leren. Zelfontplooiing en persoonlijke groei zijn hip en dit alles draagt eraan bij dat je zo veel doelen kunt bedenken voor je nieuwjaarsvoornemens. Maar de keuze voor één mooi doel voor 2018 begint bij jou.
 
Wie ben ik?
Hoe wil jij je dit jaar ontwikkelen? Welke van alle mogelijke doelen past echt bij jou? Welk doel zou jou het meest trots maken, mocht je het halen? Dit zijn allemaal vragen die je jezelf kan stellen om een bewuste keuze te maken. In de topsport zien we ook dat sporters kiezen voor wat echt bij ze past. Bijvoorbeeld onlangs nog bij Jorien Ter Mors, toen ze langebaan schaatsen verkoos boven shorttrack.
 
De uitvoering
Een doel behalen vergt toewijding, maar kan heel leuk en spannend zijn, en wanneer je je doel bereikt, geeft het veel voldoening. Daarom doen we het toch?! Wanneer we die doelen nastreven in een druk leven is het belangrijk om ervan bewust te zijn dat er veel momenten zijn waarop je voor een keuze staat: kies ik ervoor om aan mijn doel te werken of vul ik mijn tijd met de dagelijkse dingen?
 
Jezelf voorbereiden op zo’n moment kan helpen de juiste keuze te maken. Want zonder voorbereiding, is de kans groot dat je doet wat je altijd doet, en als je meer tijd wil besteden aan een doel is dat niet gewenst. Een korte script helpt je bewust te kiezen voor wat jij wil bereiken.
 
Bedenk voor welke valkuil jij gevoelig bent. Hier een paar (gechargeerde) voorbeelden. Verkies je makkelijk een sociale gelegenheid boven andere dingen? Ben je soms liever lui dan moe? Offer je jezelf vaak op om anderen te helpen? Werk je soms te lang door? Noem het maar op.
 
Stel dat je doel is om een halve marathon te rennen. Daarvoor moet je je aan een trainingsschema houden. Maar je valkuil is dat je soms liever lui dan moe bent.
Gebruik je valkuil om een herkenbare situatie in te beelden, bijvoorbeeld: “het regent buiten, ik sla die hardlooptraining over en blijf wel lekker binnen vandaag”. Dit is een situatie waar je normaal gesproken, zonder er al te veel bij na te denken, zou trappen in je valkuil ten koste van je halve marathon.
 
Als je aan het trainen bent voor een sportuitdaging heb je waarschijnlijk al een trainingsschema, maar ook als je een ander doel nastreeft kun je een inschatting maken van hoeveel tijd je eraan moet besteden om dit doel te halen. Schrijf kort op wat je dagelijks/wekelijks moet doen om jouw doel binnen de gewenste termijn te behalen. Voor ons voorbeeld is dat zoiets als elke week drie looptrainingen en een krachttraining. Nu je jezelf weer aan jouw doel hebt herinnerd voel je waarschijnlijk al een prikkel om daarmee aan de slag te gaan. Dat is logisch want zo werkt het brein: waar je aandacht op gericht is, gaat je energie naar uit. hier gaan we gebruik van maken.
 
Het script
We hebben nu een situatie waarin je in je valkuil zou kunnen trappen, maar we hebben ook een duidelijk plan voor het behalen van je doel. Beeld je nu in dat je iets anders denkt na “het regent buiten”, namelijk “Stop! Wat is mijn doel?” en dat vervolgt met “om mijn doel te behalen moet ik drie keer per week hardlopen en een keer per week krachttrainen”. Je richt bewust je aandacht op je doel.
 
Wanneer je nu, op dit moment, oefent met dit script, zal je zien dat de volgende keer dat je denkt “ah, het regent buiten” ook zult denken aan wat je moet doen voor je halve marathon. Je koppelt deze twee gedachten aan elkaar. In feite programmeer je jezelf om een bewuste keuze te maken op een later tijdstip. Zo simpel is het. 

Deze blog is oorspronkelijk geschreven voor eatrunlove.nl. Het is aangepast voor deze site. 
0 Comments



Leave a Reply.

    Categorieën

    All
    Hardlopen
    Persoonlijk
    Sport Psychology
    Topsporters
    Training
    Verdieping
    Zwemmen

    Picture

    Archives

    July 2018
    June 2018
    May 2018
    April 2018
    March 2018
    January 2018
    December 2017
    October 2017
    September 2017
    June 2017
    April 2017
    March 2017
    February 2017
    November 2016
    September 2016
    August 2016
    July 2016
    May 2016
    April 2016
    January 2016
    November 2015
    October 2015
    September 2015
    June 2015

    RSS Feed

Proudly powered by Weebly
  • Home
  • Sportpsychologie
    • Wat is sportpsychologie?
    • Mentale training
    • VSPN
  • Publicaties
    • Publicaties-nieuws
    • Blog
  • Over Susannah
  • Contact