De Prestatiekwekerij
  • Home
  • Sportpsychologie
    • Wat is sportpsychologie?
    • Mentale training
    • VSPN
  • Publicaties
    • Publicaties-nieuws
    • Blog
  • Over Susannah
  • Contact

Lees meer!

Ik schrijf graag over presteren, topsport en mijn eigen ervaringen met uitdagingen. Hieronder kun je dit lezen in mijn blogs. De categorieën met een sport als titel vertellen over mijn ervaringen met deze sporten, en je vindt tips om hierin te trainen - gebaseerd op hoe ik het heb ervaren.
In "Persoonlijk" lees je over mij en mijn ontwikkeling.
In "Topsporters" schrijf ik over wat je kunt leren van mensen die uitzonderlijk zijn in hun sport.
In "Training" zijn blogs te vinden waarin je tips voor jouw mentale training kunt vinden (niet sportspecifiek)
In "Sportpsychologie" geef ik tips, uitleg en ervaringen met sportpsychologie en interventies
In "Verdieping" geef ik meer achtergrondinformatie over psychologie, ons brein, beweging en leren. 

500 meter

11/12/2015

0 Comments

 
Op een gegeven moment wordt dat toch wel wat gewoontjes, zo heen en weer zwemmen. Ik heb ook een competitieve kant en die was inmiddels toe aan een uitdaging dat boven een technische training uit steeg. Zou ik die techniek ook kunnen gebruiken als ik probeer snel door te zwemmen? Hoe snel zou ik 500 meter kunnen afleggen? Als ik een beetje chill aan doe, kan ik een baantje in ongeveer 34 seconden doen. Zou het sneller kunnen? ​
Een baantje is 25 meter. Ik moet dus 20 baantjes doen. 10 keer heen en weer.
In het verleden ben ik heel veel betrokken geweest bij het trainen van wedstrijdroeiers. Jarenlang heb ik eerstejaars begeleid van de eerste halen in de boot naar wedstrijden op nationaal niveau. Tijdens het zwemmen moet ik vaak aan de roeiers denken, en ik vind het leuk om een keer aan de andere kant, de uitvoerende kant te zitten. Ik probeer me te herinneren welke adviezen ik aan mijn roeiers gaf als we met bepaalde dingen bezig waren. Ik trek de conclusie dat ik heel veel heb geleerd van het coachen want nu hoor ik mijn eigen adviezen in mijn hoofd als het niet lekker gaat. “Houd het rustig, niet zo hard werken, laat de boot het werk doen. ONTSPAN”.
Dit was de theorie. Omdat ik zelf nooit ben gecoacht op het niveau dat ik zelf heb gecoacht, wist ik alleen door te kijken naar mijn roeiers of het werkte wat ik zei. Nu kon ik dat allemaal in de praktijk brengen. In het zwemmen heb ik gemerkt dat het supergoed werkt om techniek eerst heel rustig en langzaam uit te voeren. Hierbij let je alleen op de beweging, vooral de timing. Het begint klein met alleen de armbeweging, of hoe je je hand houdt, of hoe je arm het water in gaat. Daarna let je op een wat gecompliceerdere beweging, bijvoorbeeld hoe je arm het water in gaat waarbij je hand het water pakt en het wegduwt. Nog een niveau hoger let ik niet meer op mijn lichaam maar op hoe het water voelt en hoe de bodem eruit ziet als ik er overheen beweeg. Ik voel het water langs mijn lijf stromen en voel dat als ik harder duw, de druk van het water groter wordt, wat betekent dat ik harder ga. Ik zie dan ook de bodem sneller onder mij door gaan. Deze cyclus herhaal ik in een training en in sommige trainingen blijf ik op een lager niveau, bijvoorbeeld als ik weer een tip van de badmeester heb gekregen, maar in andere trainingen, zoals deze, ben ik juist meer in het hoogste niveau bezig.
Ik heb lekker ingezwommen en voel me fit. Omdat ik van plan ben door te zwemmen, ga ik in de Hele Snelle Baan. Ik wacht tot de klok een mooi rond getal aangeeft en het secondenbord op 00 staat. Dan zet ik af. In de eerste 25 meter voel ik dat ik het spannend vind. Mijn hartslag is hoger dan het zou moeten zijn voor mijn inspanning en ik voel even dat mijn ledematen zwaar zijn. Dit ga ik tegen door tegen mijzelf te zeggen dat ik gewoon aan het kijken ben hoe lang ik over 500 meter doe. Het is deel van mijn training om af en toe te meten. Ik focus me daarna op mijn techniek: arm in half-gebogen stand het water in, daarna doorstrekken, langs mijn lijf naar achteren, ontspannen benen. Dit riedeltje herhaal ik een paar keer en voordat ik het weet heb ik er al 100 meter op zitten. Ik check even hoe ik me voel. Ik krijg nog genoeg lucht dus mijn ademritme is chill. 200 meter. Ik merk dat het wel wat vermoeiend is om elke keer weer af te zetten als je aan het einde van het baantje komt. Ik realiseer me dat ik nog nooit zo veel baantjes achter elkaar heb gedaan. Ademen gaat nog steeds goed, focus op armen. 300 meter. Nu begint het zwaar te worden. Dit is precies wat ik wil: na de helft begin je het een beetje te voelen. Ik ga iets vaker ademen, een slag minder tussen de happen lucht. Ik merk ook op dat mijn lichaam een beetje stijf aanvoelt. Ik maak er een punt van om 25 meter erop te letten dat ik mij ontspan. Alleen de spieren spannen die ik nodig heb voor de slag. Dat helpt. 400 meter. De laatste 100 meter mogen best een beetje kut zijn. Ik vind het gaaf, dus zet ik nog even aan. Weer voel ik me een beetje stijf maar dat laat ik maar even. Ik focus nu alleen op mijn slag en verhoog het tempo. Nu heb ik alle aandacht nodig om het ritme vast te houden en alles op het juiste moment te doen: arm in het water, doorstrekken, andere arm duwen, uit het water, half-gestrekt weer in het water, ADEMEN, en door. In de laatste 25 meter wordt het echt een waterbalet maar ik zet alles op alles om de techniek te blijven uitvoeren. De muur komt dichterbij. Ik tik aan en kom snel boven water, happend naar lucht. Ik kijk op de klok. 10 minuten! Wow, dat had ik echt niet verwacht. Ik kijk op het secondenbord. Die staat op iets van 31 seconden. Ik ben echt baas, denk ik bij mezelf. Na de training vul ik in op mijn sport-app: “500m test: 10 min, wauw! Voelde me sterk, vooral techniek onder water lukte goed.”
0 Comments



Leave a Reply.

    Categorieën

    All
    Hardlopen
    Persoonlijk
    Sport Psychology
    Topsporters
    Training
    Verdieping
    Zwemmen

    Picture

    Archives

    July 2018
    June 2018
    May 2018
    April 2018
    March 2018
    January 2018
    December 2017
    October 2017
    September 2017
    June 2017
    April 2017
    March 2017
    February 2017
    November 2016
    September 2016
    August 2016
    July 2016
    May 2016
    April 2016
    January 2016
    November 2015
    October 2015
    September 2015
    June 2015

    RSS Feed

Proudly powered by Weebly
  • Home
  • Sportpsychologie
    • Wat is sportpsychologie?
    • Mentale training
    • VSPN
  • Publicaties
    • Publicaties-nieuws
    • Blog
  • Over Susannah
  • Contact